05-09/02/2018 Участь краєзнавців у тренінгу регіонального центру ЮНЕСКО

5-9 лютого 2018 року у м.Дніпро Регіональним центром ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини у м.Софії (Болгарія), Центром розвитку «Демократія через культуру» та Управлінням культури, національностей і релігій Дніпропетровської обласної державної адміністрації проведено п’ятиденний тренінг з питань імплементації Конвенції ЮНЕСКО про охорону нематеріальної культурної спадщини.

У тренінгу прийняли участь представники Київської, Одеської, Запорізької, Черкаської, Полтавської, Луганської та Дніпропетровської областей. Цей захід також став можливим і завдяки сприянню у його організації та проведенні Гуманітарного управління Дніпропетровської обласної ради  та за підтримки ГО «ЖІНКИ плюс».

Модераторами і викладачами на тренінгу виступили міжнародні експерти з нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО - Аніта Вайваде (Латвія) і Сречкович Олександр (Сербія), які за головну мету заходу поставили  сформування сталої мережі національних експертів, практиків та фахівців для збереження та популяризації елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Аніта Вайваде – як правник за освітою була серед розробників проектів законів Латвії з охорони нематеріальної спадщини, керувала сектором культури, комунікації та інформації Латвійської національної комісії ЮНЕСКО, у 2014 році - доповідач на сесії Комітету Генеральної асамблеї країн-учасниць Конвенції про охорону нематеріальної культурної спадщини.

Олександр Сречкович – входив до складу оціночного комітету ЮНЕСКУ під час розгляду номінаційного досьє від України «Козацькі пісні Дніпропетровщини», працює етнографічного музеї Белграду, організовує фестивалі та приймає участь у зйомках документальних фільмів.


   Головна тема обговорення на тренінгу - Gender and Intangible Cultural Heritage (Ґендерна та нематеріальна культурна спадщина).

Експерти представили слухачам Презентацію з 15 розділів:

- введення в Конвенцію, її основні ідеї та ключові поняття,

- хто і що може робити для імплементації Конвенції (роль держави, спільнот, груп, осіб, неурядових організацій, експертів, спеціалізованих центрів, дослідних установ),

- ідентифікація та інвентаризація (як обов’язок держав-учасниць Конвенції),

- залучення відповідних спільнот (участь громад, спільнот, груп та окремих осіб в імплементації Конвенції),

- нематеріальна культурна спадщина та сталий розвиток (як соціальний, так і економічний),

- охорона елементів нематеріальної культурної спадщини на національному рівні (загальні заходи з охорони, діяльність з охорони окремих елементів, протидія загрозам та ризикам),

- політика та установи в сфері нематеріальної культурної спадщини (юридичні, технічні, адміністративні, фінансові заходи на місцевих, національних та міжнародних рівнях).

    Під час всього навчання експерти максимально розкривали теми тренінгу на практичних прикладах, проводили огляд номінацій з переліків, відповідали на питання з урахуванням власного та міжнародного досвіду. Слухачі отримали неоціненний матеріал для роботи на місцевому та національному рівні та відповіді на свої найболючіші питання. 

 Від Запорізької області навчання пройшли члени Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, які є і членами комісії з формування обласного реєстру елементів нематеріальної культурної спадщини Запорізького області: Голова правління ЗОО НСКУ - Денисенко Олена Володимирівна, провідний методист народної творчості відділу інформаційно-аналітичної роботи, народної творчості та аматорського мистецтва комунальної установи «Обласний методичний центр культури і мистецтва» Запорізької обласної ради - Нестеренко Олена Володимирівна, професор, завідувачка кафедри слов’янсько ї філології Запорізького Національного університету – Павленко Ірина Яківна. Також участь у тренінгу взяла і представниця Мелітопольської міської ради Запорізької області – головний спеціаліст відділу культури – Фоміна Ольга.

 За результатами тренінгу всім учасникам були видані сертифікати Регіонального центру ЮНЕСКО з питань нематеріальної культурної спадщини у Софії.