28/05/2017 Всеукраїнський День краєзнавства

 28 травня 2017 року

краєзнавці Запорожжя цікавими подіями та заходами

вперше відзначили започатколваний цьогоріч 

Національною спілкою краєзнавців України

 

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕНЬ КРАЄЗНАВСТВА

 

.


   Українськими краєзнавцями святкування Дня краєзнавства започатковано на VI з’їзді Національної спілки краєзнавців України, який відбувся 23 січня 2017 року з метою поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентації практичних здобутків у цьому напрямку; залучення до вивчення та пізнання рідного краю громад селищ, містечок і міст всієї України; підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями, зацікавленими у розвитку краєзнавства.

    28 травня 1925 року в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства, під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства.   Саме від цього дня, який вважається офіційною датою інституціоналізації вітчизняного краєзнавчого руху, веде відлік своєї історії Національна спілка краєзнавців України.

  До цього часу культурно-освітні та наукові організації нашої країни відзначали День краєзнавства в різні дати, тому Національна спілка краєзнавців України ініціює відзначати започатковане свято як Всеукраїнське -  28 травня і звернулась до органів влади з пропозицією — розглянути питання щодо затвердження його на державному рівні. 

   Цій визначній події краєзнавці з усіх куточків нашої держави присвятили свої науково-краєзнавчі експедиції, засідання краєзнавчих клубів, презентації та багато інших заходів, націлених на те, щоб привернути увагу громади до свої досягнень та успіхів, проблем та нових проектів.

  В Запоріжжі Всеукраїнський День краєзнавства обласна організація краєзнавців відзначила свято низкою знакових подій та заходів:

-  виходом чергового, вже третього номеру електронного часопису «КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ»;

-        презентацією нової книги відомих краєзнавців-спільчан Сергія Шишкова та Юрія Вілінова «Спадщина. Краєзнавство: розвідки, знахідки, дослідження. Книга 1», яка вмістила в себе 30 глибоких та неординарних краєзнавчих досліджень  та стала результатом напрацювань не одного десятиліття кропіткої роботи;

-       презентацією творчості луганського письменника Івана Низового «Люблю і вірю в України!» та його першої посмертної збірки «Ніхто наді мною не пан» за участю його доньки - Лесі Низової ( статті про письменника та його неперевершені вірші, присвячені темі козацтва увійшли до цього номеру часопису);

-   співорганізацією та співучастю в одній з найбільших наукових подій нашого краю -  Всеукраїнській науковій конференції «ІСТОРІЯ СТЕПОВОЇ УКРАЇНИ XVII - XX століття», яка щорічно проводиться Науковим товариством ім.Я.Новицького на вшанування пам`яті професора Анатолія Васильовича Бойка.

    Також подарунком до свята стала і перемога проекту Спілки «ХОРТИЦЬКИЙ ЛАБІРИНТ» (керівник проекту Сергій Василенко) в міському конкурсі соціальних проектів «МИ - ЦЕ МІСТО». Започаткований спілчанами Проект стане початком створення на туристичній мапі Запоріжжя нового об`єкту зеленого та освітянського туризму і захистить унікальний куточок острова Хортиця від подальшої руйнації.