26/05/2017 Презентація книги Сергія Шишкова та Юрія Вілінова «Спадщина»

26 травня 2017 року запорозькій громаді була представлена нова книга відомих краєзнавців-Спільчан Сергія Шишкова та Юрія Вілінова

«Спадщина. Краєзнавство: розвідки, знахідки, дослідження. Книга 1».

  Зустріч авторів та шанувальників проведена  в межах заходів ЗОО НСКУ до Всеукраїнського Дня краєзнавства в МУЗЕЇ МІСТА ЗА ПОРОГАМИ


Організатор:       Запорізька обласна організація Національної спілки краєзнавців України

Співорганізатор: Благодійний фонд «Олександрівський»

 

 

    Наприкінці квітня 2017 року вийшла друком спільна книга відомих запорізьких авторів – членів Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців України – Сергія Шишкова та Юрія Вілінова  «Спадщина. Краєзнавство: розвідки, знахідки, дослідження. Книга 1», до якої увійшли кращі краєзнавчі роботи дослідників Запорозького краю.

    Напрацювання не одного десятиліття кропіткої роботи, включені відомими в Україні краєзнавцями до збірки - різні за розміром та напрямом, але об’єднані щирою любв’ю до рідної землі. У своїй книзі автори діляться враженнями від подорожі на малу Батьківщину нашого відомого письменника-земляка Адріана Кащенка, про віднайдені ними сліди мисливської магії первісної людини в межах сучасного Запоріжжя, про проведені ними дослідження рідкісної знахідки античного часу, запропоновано  альтернативний погляд на підкорення козаками Сибіру та багато інших цікавинок.

    Всього в першу книгу «Спадщина» увійшло 30 глибоких та неординарних краєзнавчих досліджень відомих в Запоріжжі авторів. 

 

 

   Наскільки непересічними людьми є наші автори підтвердила зустріч з шанувальниками їх таланту та друзями цих невгамовних та допитливих дослідників нашого краю.

  Представляючи свою збірку, Сергій Шишков підкреслив, що мета видання - змінити ставлення до краєзнавства, підняти його рівень. І це авторам однозначно вдалось - всі статті "Спадщини" це глибокі наукові дослідження, висновки підкріплені виключно історичним та фактичним матеріалом, містять безліч посилань. Теми статей - вивчення невідомих сторінок історії Запорозького краю, його містичних та сакральних об`єктів, дослідження походження місцевих топонімів, підтвердження чи розвінчування як прадавніх, так і сучасних міфів та легенд.  

  Юрій Вілінов висловив вдячність всім небайдужим запоріжанам, які матеріально підтримали видання: директору ТОВ "Підприємство Промелектроремонт" Грабчуку Володимиру Васильовичу, приватним підприємцям Грабчуку Роману та Бережному Олександру, приватним особам Олексієнку Олегу, Косареву Роману, Шкаріну Володимиру, Ковалю Антону.

  Автори "Спадщини" особливо підкреслили значимість видання в такі важкі воєнні часи  краєзнавчої літератури - саме вона також є тими патронами, які здатні захистити нашу країну на інформаційному фронті.

  З вітальними словами до авторів звернулись: Денисенко Олена - Голова Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців України та Кім Гуленко - представник Благодійного фонду "Олександрівський", які висловили вдячність авторам за багаторічні дослідження, що завжди знаходили своїх шанувальників на сторінках як краєзнавчих журналів, так і наукових збірок.

   Багато хто з присутніх висловив подяку нашим авторам за те, що завдяки саме їх напрацюванням, темам досліджень, неповторній манері викладення унікального матеріалу вони полюбили Запоріжжя.  "Краєлюби" - так ще назвали авторів "Спадщини" присутні на презентації шанувальники.

  Рецензент книги - Олег Власов, науковий співробітник Національного  заповідника "Хортиця", наголосив на ролі творчого доробку авторів, які своїми несподіваними темами, які раніше не привертали увагу наукової спільноти, розкривають нові, ще не звідані місця Запоріжжя та його історії, надихають не одне покоління допитливих долучатись до лав краєзнавчої спільноти.

   Побажаємо нашим спільчанам - Юрію Вілінову та Сергію Шишкову, нових видань їх насправді непересічного за значенням краєзнавчого дослідницького доробку та творчої наснаги!