18/05/2017 Вийшов новий номер електронного часопису "КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ"-№ 3

   Краєзнавча спільнота Запорізької області продовжує активно працювати, наповнюючи новими та цікавими дослідженнями історії, традицій, культури свого краю  інформаційний простір запорозької громади.

    Новий номер електронного часопису краєзнавців Запорожжя отримав гідне наповнення: нові автори та нові теми відкриють перед допитливим читачем нові сторінки історії, обличчя. 


Третій номер часопису Запорозьких краєзнавців «КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ» став нашою першою весняною ластівкою, яка віщує початок нових проектів і втілення нових ідей і пошуків!

 

ЧАСИ КОЗАЦЬКІ – СІЧІ ЗАПОРОЗЬКІ

У цьому розділі розміщено відразу дві цікаві статті:

Петрашина П. Д. "Залізообробне та гончарне ремесло Кам’янської Січі"

Авторка в своїй статті досліджує унікальний речовий матеріал металургійного виробництва, ливарного, ковальського, гончарного ремесла у дослідженні виробничого передмістя Кам’янської Січі – останнього з вцілілих центрів козацтва.

Сурченко С. В. Відновлення «Гроту Огаркова» на Кам’янській Січі (дорожні нотатки «реставратора»)

В цікавому та унікальному стилі "подорожніх щоденників" автор ділиться з читачем своїми враженнями мандрівкою Херсонщиною, роботами з відновлення містичної пам’ятки Кам’янській Січі та святкуванням Дня Конституції на землі співавтора першої конституції в історії України.

 

ЗАПОРІЖЖЯ – ТИСЯЧОЛІТНЄ МІСТО ЗА ПОРОГАМИ

Сичева М. В. Острів Хортиця як сільськогосподарський осередок .

В своїй статті авторка відкриє запорізьку перлину з нового боку: вирощування рису, наділи городів, землі під випас худоби, сінокіси, фруктові сади – це ще не все, що можна було побачити на Хортиці у далекі 1920-30 рр. 

Будникова А. А. Освоєння о. Хортиця наприкінці 20-х – п. 30-х рр. та виникнення Хортицької дослідної станції електрифікації сільського господарства .

Стаття присвячена історії організації на острові Хортиця штучного зрошування, електрифікації сільськогосподарських процесів та вирощування не характерних для Запорожжя нових культур.

 

ДЖЕЛОЗНАВСТВО

Борисенко О. Є. Спогади О. М. Артеменка про будівництво мостів через р.Дніпро в районі міста Запоріжжя. 

Спогади учасників, очевидців подій та зібрані ними матеріали як важливе історичне джерело для краєзнавчих досліджень  

 

ІСТОРИЧНЕ КРАЄЗНАВСТВО

Моісеєнко С. П. Шевченкові шляхи Запорозьким краєм. 

Історична подорож Запорожжям – одна з найважливіших сторінок у життєписі Великого Кобзаря, що стала поштовхом до формування його подальшого світогляду

 

ПРИРОДНИЧЕ КРАЄЗНАВСТВО

Савельєв О. Г. Географічний центр Запорізької області .

Стаття познайомить з пошуковою ініціативною групою дослідників нашого краю та результатами їх роботи -  віднайдено та зафіксувано на місцевості та мапах символічний географічний центр нашої області

Петроченко В. І. Риби і міноги Запорізької області . 

Наукова стаття відомого запорозького дослідника та автора багатьох наукових праць надасть унікальний загальний огляд іхтіофауни Запорізької області (таксономічний, хорологічний, раритетний та еколого-фауністичний аналіз).

 

ЕКОЛОГІЧНЕ КРАЄЗНАВСТВО

Шелегеда О. Р. , Нестеренко В. М., Нестеренко М. В. Калофака волзька – рідкісна рослина флори Запорізької області . 

Колектив авторів поділиться з читачами знахідкою рідкісної рослини – калофаки волзької – на західній межі ареалу в долині річки Конка поблизу с. Григорівка Запорізького району Запорізької області

 

САКРАЛЬНЕ КРАЄЗНАВСТВО

Пашник С. Д. Дана – Прадавня Богиня Води.

Відомий не тільки в нашому регіоні, а й в усій країні дослідник містичного в своїй статті проведе етнографічне дослідження прадавніх вірувань нашого народу, які несуть в собі знання і практики, щодо природи і всесвіту 

 

 ЛІТЕРАТУРНО-МИСТЕЦЬКІ СТУДІЇ

Борисенко О. Є. Портрет Т. Г. Шевченка з фондозбірки Національного заповідника «Хортиця» .

Нариси з життя талановитих українських митців Леоніда Яворського і Єлизавети Миронової, яких вдячні запорожці згадують у Шевченківські дні

Нагорна Г. М. Володимир Юрезанський – літописець Дніпробуду . 

Стаття познайомить читача з творчистю, нажаль, маловідомого в нашому краї письменника, який своїм талановитим словом славив Запоріжжя.

 

 Отже, як завжди, статті наших авторів, написані з великою любов’ю, занурять Вас у неповторній і дивовижній світ історії, природи, культури та традицій нашої землі – Запорожжя! 

 

   Запрошуємо Вас на сайт електронного часопису "КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ" - zpkrai.jimdo.com, та на сторінку номера №3 краєзнавчого видання, на яких кожен бажаючий матиме можливість познайомитись з цікавим для нього матеріалом та скачати електронну версію не тільки всього журналу, але й постатейні матеріали. 

 

  Інформація про видання міститься і на сайті спілки в розділі "ПРОЕКТИ" ,де також є можливість для скачування вже виданих запорозькими краєзнавцями номерів.