МЕТОДИКИ польових етнографічних та фольклорних досліджень

   Пропонуємо до роботи постійно оновлювану підбірку методик різних часів, направлених на допогу під час самостійних етнографічних та фольклорних досліджень та експедицій.

  Вивчайте, досліджуйте, збагачуйтесь і збагачуйте інших, пропагуйте!



Глушко М.С. Методики польового етнографічного дослідження.- Львів, 2008

 

     Розглядається об`єкт та предметна область, історія розвитку польового етнографічного дослідження в Україні, організація та підготовка етнографічних експедицій, методи праці етнолога, способи збору польових етнографічних матеріалів, методика й практика дослідження різних ділянок традиційно-побутової культури, вимоги і правила зберігання, опрацювання та передавання набутих польових джерел до архіву.

   Тисніть на світлину -

переходьте, щоб скачати

Download
Методичний матеріал для записування відомостей про традиційну народну архітектуру. Містить малюнки і схеми. Робота над “Регіональним історико-етнографічним атласом”, для якого було створено цю програму, нині вже підходить до завершення…
Ukrajinske-narodne-SZYTLO_Programa-zapyt
Adobe Acrobat Document 1.1 MB

Download
Програма, запитальники та методичні поради дослідникам народної культури України / Упорядники Л.Орел, К. Міще
Цей посібник дає змогу самостійно розпочати роботу етнографа: якщо у вашому оточенні є цікаві люди, які знають і можуть розповісти про давнє весілля, про те як батько чи дід гончарювали, про те, як закладали колись нову хату – озброюйтеся цією книжечкою, прочитайте методичні поради і запишіть ці відомості.
Programa-zapytalnyky-ta-metodychni-porad
Adobe Acrobat Document 6.6 MB

Download
методичний посібник для фольклориста. Автор на основі власного досвіду дає поради щодо збирання, вивчення та систематизації фольклорного матеріалу. Ця праця зроблена з великою любов’ю до людей і до своєї справи, написана докладною простою мовою. Відбиті у ній радянські політичні реалії не применшують її значення, але дають змогу уявити, як нелегко працювалося тогочасним збирачам народної творчості…
Zapysky-zbyracha-FOLKLORU_HTancjura_1958
Adobe Acrobat Document 6.3 MB

Download
Родіна М. Пам’ятка збирача фольклору. – Київ: Видавництво Академії наук Української РСР, 1946
Цікавий документ з історії української фольклористики.
Pamjatka-zbyracha-folkloru_MRodina_1946.
Adobe Acrobat Document 839.5 KB

Write a comment

Comments: 0