23/01/2017 Презентація першого номеру запорозького краєзнавчого часопису на VI з`їзді Національної спілки краєзнавців України

Делегати з`їзду від Запорізької регіональної організації передали Голові Національної спілки перший,  сигнальний друкований  номер електронного часопису "КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ"


  Як було зазначено в звіті Правління про результати роботи за останні п` ять років, що прозвучав на VI з` їзді, - одним із найголовніших напрямків стала науково-методична та видавнича діяльність, спрямована на розвиток історичного, освітянського, культурно-мистецького, етнографічного, музеєзнавчого, туристичного, гео­графічного, пам'яткознавчого, бібліотечного краєзнавства; збе­реження завдяки цьому, а також плідній співпраці з науковими установами та навчальними закладами, музеями, бібліотеками, архівами різних регіонів України, пам'яток історії й культури України.

 

   Незважаючи на всі труднощі, перш за все фінансового характеру, регулярно виходять чергові випуски журналу «Крає­знавство», кожен номер якого викликає неабияке зацікавлення дослідницької спільноти. За звітний період вийшло 15 випусків (20 номерів), у яких опубліковано більше 500 статей, інфор­маційних повідомлень, рецензій тощо. Географія авторів, без перебільшення, охоплює всю України, крім обласних та районних університетських (Переяслав-Хмельницький, Дрогобич, Острог, Ізмаїл, Ніжин, Кам'янець-Подільський, Кременчук, Маріуполь, Біла Церква) центрів, матеріали надходили з Броварів Київської обл., Мукачевого Закарпатської обл., Пирятина Полтавської обл., Калуша Івано-Франківської обл., Алчевська Луганської обл., Бердичева Житомирської обл., Конотопа Сумської обл., Первомайська Миколаївської обл., Красноармійська (суч. Покровськ) Донецької обл. та ін. Варто констатувати, що лідируючі позиції займають члени Київської міської організації, що пояс­нюється активністю наукової діяльності осередків у Інституті історії України НАН України та Київському національному університеті імені Т. Шевченка, однак обласні представництва також представлені у журналі на гідному рівні.

 

  З метою реалізації своєї краєзнавчої роботи саме в цьому напрямку Запорізька обласна організація Національної спілки краєзнавців України на початку року ініціювала видання краєзнавчого часопису, а вже на прикінці року - 27 грудня 2016, презентувала його в електронній версії.

  Для роботу журналу створено сайт - zpkrai.jimdo.com, що зволяє йому самостійно існувати в інтернетпросторі, має змогу розміщати ще й відеоматеріали та необмежену кількість додаткових матеріалів, що як правило, обмежується в паперовому форматі або ж у форматі окремого електронного документу.

 

   Голова Національної спілки краєзнавців України - Олександр Петрович Реєнт привітав Голову ЗОО НСКУ Денисенко Олену, Головного редактора видання Сурченка Сергія та всіх запорозьких спільчан  з успішною реалізацією проекту та побажав плідної праці в анпрямку видавничої діяльності.

 

   Спілка запорозьких краєзнавців запрошує всіх долучатись до одного з перших та успішних своїх проектів - електронного часопису "КРАЄЗНАВСТВО ЗАПОРОЖЖЯ"!

 

Write a comment

Comments: 0