02/12/2016 Вперше Спілка краєзнавців Запорожжя прийняла участь в якості співорганізтора Всеукраїнського конкурсу "Хортицькі дзвони"

Запорізька обласна організація Національної спілки краєзнавців України у 2016 році долучилась до організації та прийняла участь в проведенні третього Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та української авторської пісні імені Марини Брацило "Хортицькі дзвони"


  Ще на початку року, у травні 2016, як партнери Всеукраїнського конкурсу молодої української поезії та української авторської пісні імені Марини Брацило "Хортицькі дзвони" та з метою підтримки, як організаторів конкурсу - Запорізький національний університет, так і батьків поетеси, на чиї плечі ліг тягар фінансування заходу, ЗОО НСКУ надало пропозицію Запорізькій обласній державній адміністрації в особі Департаменту культури, туризму, національностей та релігій, про включення цього важливого не тільки для Запоріжжя, а і для всієх країни конкурсу, до Плану реалізації Стратегії регіонального розвитку Запорізької області під час проведення Громадських слухань Стратегії регіонального розвитку яяязапорізької області в частині розвитку культури.

      Сподіваємось, що врешті-решт влада дослухається до думки громадськості регіону про необхідність державного фінансування таких потрібних країні заходів із збереження та примноження української культури, відкриття нових талантів та їх підтримки. 

Download
ЗОО_НСКУ_Проектна ідея Хортицькі дзвони.
Adobe Acrobat Document 393.8 KB

02 грудня 2016 року завершився третій Всеукраїнський конкурс молодої української поезії та української авторської пісні «Хортицькі дзвони» імені Марини Брацило, який було започатковано за ініціативи громадськості та Запорізького національного університету.

 

З вітальним словом до учасників та гостей конкурсу звернулась заступник голови журі - Стадніченко Ольга Олександрівна: « Нас  зібрала разом відповідальність перед майбутнім за збереження духовної культури нашого народу, вболівання за рідне українське слово,  бажання жити  у суспільстві, де  поезія  прокладає між людьми мости єднання і взаєморозуміння, а українська пісня закорінює у генетичну сутність українського народу. Саме Всеукраїнський конкурс молодої української поезії та авторської пісні  «Хортицькі дзвони» імені Марини Брацило -  потужний майданчик для цієї роботи».

Цього, 2016 року, поетесі та пісняру Марині Брацило  виповнилося б 40 років і як свідчення  неповторності мисткині  - до цього часу залишається не скореною висота, на яку вона  стрімко піднялася у  1997 році, ставши  в  свої 19 років членом Національної Спілки письменників України.

 Нашу  землячку добре знають у літературних колах України як яскравого представника запорізької літературної школи часів  становлення молодої української держави, переможця ряду Всеукраїнських  пісенних та поетичних конкурсів і фестивалів,  учасника       ряду  літературно-мистецьких акцій,   автора  семи поетичних збірок, численних публікацій у вітчизняній періодиці та автора-виконавця.

 Трагічна загибель  Марини Брацило у червні 2013 року  глибоко вразила   мистецькі кола України. І після того, як Україна втратила свою талановиту поетесу, наукова та творча громадськість краю, з огляду на своєрідність її поетичного та пісенного доробку, відчула потребу використання її життєвого досвіду, як прикладу для наслідування творчою молоддю.

 Так народився  конкурс «Хортицькі дзвони», який носить ім’я Марини Брацило і    потужну ходу якого плекає, пишаючись своєю колишньою непересічною студенткою, Запорізький національний університет.

 За три роки свого існування конкурс не лише створив майданчик для  пошуку нових яскравих імен у поезії та авторській пісні від 15 до 25 років - він створив умови для  огранення молодих обдарувань у літературній студії імені Марини Брацило,  у  згуртуванні  поетичної юні запорізького краю, у   збереженні традицій запорізької літературної школи шляхом спілкування початків з   професійними письменниками, у їх закоріненні в українське  поетичне слово та пісню.

 

Конкурс торував нелегкий шлях становлення та розвитку: від  простого споглядання оточуючих, нерозуміння  байдужих до  сприйняття і  підтримки однодумців. Сьогодні конкурсу допомогають: Запорізька обласна організація національної спілки письменників України, Запорізька обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Національний заповідник «Хортиця»,  Запорізький відділ Союзу Українок «Роксолана»,  Департамент культури і туризму Запорізької міської ради,  Департамент освіти і науки Запорізької міської ради.

У цьогорічному конкурсі в номінаціях «поезія» та «авторська пісня» взяли участь представники 14 регіонів України, засвідчивши свою прихильність   українському слову та пісні.

 

Дипломи Лауреата  в номінації «поезія» отримали:

   І місце:  Крамарь Ольга  (Леля Покотиполе), 17-річна студентка Київського національного університету, родом із села Хуторо-Губиниха  Новомосковського району Дніпропетровської області (вперше за 3 роки існування конкурсу!).

 ІІ місце: Григорук Юлія, вінничанка, студентка Київського національного університету культури і мистецтв по класу бандури та Львівського національного університету ім.І.Франка за спеціальністю «Філологія. Українська мова і література».

 ІІІ місце поділили:

Андріюк Наталія, м.Володимир-Волинський, випускниця  Східноєвропейського національного університету, викладач; 

Оліщук Вікторія, студентка 1 курсу магістратури Київського національного університету імені Тараса Шевченка,  майбутній літературознавець, родом із Хмельниччини.

 

Диплом переможця конкурсу в номінації «Поезія» отримала:

Урда Іванна, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Іванків, студентка Української академії друкарства, спеціальність « Видавнича справа та редагування».

 

Спеціальні відзнаки конкурсу в номінації «поезія»:

 

 Спеціальний приз за  патріотичні мотиви  в поезії:

   Крамарь Ольга (Леля Покотиполе), 17-річна студентка Київського національного університету, родом із села Хуторо-Губиниха  Новомосковського району Дніпропетровської області.

 

Спеціальний приз Запорізького відділення Союзу Українок «Роксолана» за  висвітлення теми родинних цінностей в поезії:

 Теліга Катерина,  вчитель історії, Запорізька область, Василівський р-н, с. Орлянське.

Спеціальні призи  ««НАДІЯ КОНКУРСУ» вручили голова Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців Денисенко Олена та  заступник голови - Лисенко Тетяна:

 Менсітов Ілля, студент  2 курсу Запорізького національного університету, м.Марганець.

Смирнов Олександр, студент 1 курсу  Запорізького національного університету,м. Запоріжжя.

Ткаченко Марія, студентка 2 курсу Запорізького національного університету, смт. Веселе Запорізької області.

Чурков Максим, студент 1 курсу Дніпропетровського національного університету, м.Дніпропетровськ.

 

Дипломи  Лауреата конкурсу в номінації «авторська пісня» отримали:

 І місце: Білоножко Анна, студентка Національного медичного університету ім. О.Богомольця.

 ІІ  місце: Біла Сніжана (Ліна Біла), студентка  Запорізького національного університету, факультет соціальної педагогіки та психології,  2 курс магістратури.

 ІІІ місце  - Юрченко Олеся, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Щасливе,

  11- й клас спеціалізованої школи № 49, м.Київ та  Київської дитячої школи мистецтв № 2 імені М. Вериківського.

 

Спеціальний приз за  написання пісень на слова Марини Брацило:

   Юрченко Олеся, Київська обл., Бориспільський р-н, с. Щасливе,

11- й клас спеціалізованої школи № 49, м.Київ та  Київської дитячої школи мистецтв № 2 імені М. Вериківського.

Теплий прийом творчій молоді  України забезпечували:

  учасники  запорізької літературної студії імені Марини Брацило, яких  об’єднав  конкурс, та  кафедра українознавства ЗНУ – його незмінний   куратор;

  Національний заповідник «Хортиця - на Історико-культурному комплексі «Запорозька Січ»;

  Запорізька обласна наукова бібліотека - виставкою до 40-річчя від дня народження мисткині з фото-документальними матеріалами з  її власного архіву та бібліотечного книжкового фонду.

       На  вечірніх урочистостях з нагоди відзначення переможців звучало поетичне слово  Марини Брацило, її пісенна спадщина, поетичні рядки від  запорізьких переможців «Хортицьких дзвонів» двох попередніх років, поезії та авторські пісні переможців «Хортицьких дзвонів» - 2016», а також   відбулася церемонія урочистого відзначення за участю київських гостей: співголови журі, автора-виконавця Віктора Нестерука і  поетеси Оксани Розумної (Куценко).

 

      Важливим є те, що  з кожним роком  конкурс знаходить все нових і нових чудових друзів. Оргкомітет "Хортицьких дзвонів" висловлює глибоку вдячність: ПАО "Вега Плюс" і особисто директору Лєдньову Михайлу Сергійовичу, Видавництву "Смолоскип", Запорізькій книжковій толоці, Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці,  Запорізькій художній школі і особисто її директору п.Олександру Жолудю, колективу Запорізького ансамблю народної пісні та побутового танцю «Оксамит», художній керівник Лариса Купчинська і всім, хто підтримав нас своїми добрими справами, присутністю, виступами!

Write a comment

Comments: 0