25/11/2016 Представники Запорізького регіонального осередку прийняли участь в роботі пленуму Правління НСКУ

25 листопада 2016 року у роботі пленуму Правління Національної спілки краєзнавців України прийняли участь член правління НСКУ – Сурченко С.В та голова Запорізької обласної організації НСКУ Денисенко О.В.

 


Пленум Правління НСКУ відбувся в приміщенні  Факультету історичної освіти Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова.

Члени Правління, голови обласних осередків Спілки та запрошені на пленум відомі краєзнавці та громадські діячі з більшості регіонів України хвилиною мовчання вшанували память відомих діячів краєзнавчого руху, які нещодавно пішли з життя: Миколи Степановича Ходаківського, Володимира Васильовича Грабовецького, Михайла Івановича Головатого, Петра Микитовича Тригуба.

З привітальним словом до учасників пленуму Правління НСКУ звернулись:

 

 декан факультету історичної освіти НПУ ім. М.П.Драгоманова, проф. О.О.Сушко: «Широка географія присутніх означає, що тема краєзнавчого руху залишається актуальною та цікавить багатьох науковців, представників громадськості усієї України»;

 

декан факультету політології та права НПУ ім. М.П.Драгоманова, проф. Б.І.Андрусишин, який  побажав присутнім успішної роботи та вдалих результатів та наголосив: «В умовах реформування держави (наприклад, з огляду на проведення адміністративно-територіальної реформи) особливо важливо враховувати думки та позицію краєзнавців».

 

До розгляду питань порядку денного голова НСКУ – Олександр Петрович Реєнт відзначив активістів краєзнавчого руху грамотами та нагородами НСКУ: О.О.Сушко, В.Й.Борисенко, О.В.Потильчак, П.М.Чернега, Т.В.Ладиченко та ін.

Порядок денний пленуму Правління НСКУ включав розгляд наступних питань:


1. Інформація про напрями діяльності Спілки за червень 2015 р. — листопад 2016 р. (доповідач О.П.Реєнт).

Ухвалили: інформацію голови Спілки Реєнта Олександра Петровича взяти до відома.

2. Про скликання VI з’їзду НСКУ (доповідач О.П.Реєнт).

Ухвалили: провести  VI з’їзду Національної спілки краєзнавців України наприкінці січня 2017р. та затвердити норму представництва від регіональних організацій;  дати позитивну оцінку роботі голови НСКУ О.П.Реєнта та рекомендувати його кандидатуру на посаду голови Спілки на наступний пятирічний період.

3. Про зміни та доповнення до Статуту НСКУ (доповідач В.І.Дмитрук).

Ухвалили: Внесення більшості змін та доповнень обумовлене необхідністю узгодження Статуту із чинним законодавством України.  Головам регіональних організацій ознайомитись з проектом  змін до Статуту НСКУ та до 25 грудня 2016 року подати власні пропозиції до Президії правління Спілки.

4. Про рекомендацію до друку науково-довідкового видання «НСКУ в інформаційному просторі. До 90-річчя журналу “Краєзнавство”» (доповідач Р.В.Маньковська).

Ухвалили: рекомендувати до друку рукопис «НСКУ в інформаційному просторі…» за загальною редакцією О.П.Реєнта та доручити голові Спілки організацію видання рукопису тиражем 150 примірників.

5. Урочисте вручення Премії імені Дмитра Яворницького НСКУ 2016 р. (доповідач О.П.Реєнт).

Відзнака присуджується щорічно за вагомий внесок у справу вивчення, дослідження і популяризації історико-культурних і природних багатств рідного краю. Лауреатам, крім відповідного звання, вручаються Диплом, почесний знак та грошова винагорода.

Цьогорічними лауреатами премії стали:

1. Сигидин Михайло Васильович заступник декана факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника, доктор історичних наук (Івано-Франківська обласна організація).
2. Панченко Олександр Іванович голова Вченої ради Українського Вільного університету козацтва імені Антона Кущинського, доктор права, адвокат (Полтавська обласна організація).

 

Після розгляду всих питань порядку денного, вручення нагород на відзнак, роботу пленуму Правління НСКУ було завершено.

Comments: 0 (Discussion closed)
    There are no comments yet.