20-21/10/2016  Представництво  спілки краєзнавців на міжнародній конференції з питань туризму

Голова комісії з туристичного краєзнавства представила ЗОО НСКУ на VІ Міжнародній науково-практичній конференції «Актуальні проблеми фізичного виховання, реабілітації, спорту і туризму», присвячена 15-річчю заснування Інституту здоров’я, спорту і туризму.

 


Організатори конференції Інститут здоров’я, спорту і туризму Класичного приватного університету, Управління молоді, фізичної культури і спорту Запорізької облдержадміністрації, Міністерство освіти і науки України.

 

Захід  присвячено проблемам фізичного виховання різних груп населення і спорту вищих досягнень, здоров'ю людини та фізичній реабілітації різних груп населення;  туризму та готельно-ресторанній справі.

У конференції взяли участь понад 258 фахівців, серед яких: науковці, викладачі вищих навчальних закладів, аспіранти; фахівці-практики в галузі фізичного виховання, спорту і здоров’я людини, а також сфери обслуговування – туризму та готельно-ресторанної справи; вчителі-методисти з фізичної культури ЗНЗ м. Запоріжжя; тренери-викладачі з видів спорту ДЮСШ і ДЮШОР; керівники спортивних і туристичних організацій.

Свої тези надіслали представники 9 країн світу (Польща, Німеччина, Португалія, Канада, Грузія, Казахстан, Білорусія, Росія, Україна) із 29 міст світу, фахівці з 34 ВНЗ, 16 спортивних і туристичних організацій, із яких 36 кандидатів наук, доцентів; 27 докторів наук, професорів представили результати своїх наукових досліджень.

 

Свій виступ Голова комісії з туристичного краєзнавства Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців України, Почесний голова Громадської організації «Запорізька обласна туристична асоціація», Почесний працівник туризму України Брацило Людмила Федорівна присвятила питанню ролі Туристичної громадськості в контексті сучасного та майбутнього  запорозького туризму:

 «Запорізька область, окрім потужного промислово-енергетичного потенціалу, має надзвичайно цінні природні та історико-культурні ресурси для сталого розвитку туризму, а курортні та рекреаційні території складають майже 15 % іі площі.

 Останні 10 років поштовх отримав передусім розвиток внутрішнього туризму в регіоні, який здійснювався відповідно до Концепції, розробленої  обласним управлінням культури і туризму  у 2005-2006 роках, Стратегії Регіонального розвитку Запорізької області до 2015 року та  комплексу заходів, які були реалізовані в рамках профільних Програм на 2006 - 2010 і 2010-2015 роки.

  Саме в ці роки туристична громадськість почала відігравати винятково  важливу роль і вперше була представлена з квітня 2010 року громадською організацією «Запорізька обласна туристична асоціація». Об’єднавшись, представники туристичної сфери, розробили перший і єдиний в Україні «Кодексу честі», побудований на засадах характерного для українства звичаєвого права. З 2016 року до туристичної спільноти приєналась і Запорізька регіональна організація краєзнавців, яка створила комісію з туристичного краєзнавства.

 Об’єднаними зусиллями громада відстоює  на рівні центральних органів виконавчої влади інтереси запорізького туризму та презентує його досягнення, а завдяки постійному  моніторингу ризиків та загроз, туристичному бізнесу регіону вдалось уникнути багатьох негативних  та кризових явищ, а  також убезпечити  запорізьких туристів від неприємних несподіванок під час подорожей.

   На сьогодні ключовим представником запорізької туристичної спільноти незмінно залишається обласна туристична асоціація, до роботи якої поступово і активно приєднується і спілка краєзнавців. Основні завдання і напрямки роботи: участь  у роботі із  стратегічного планування розвитку туристично-рекреаційної сфери на рівні регіону та за умов війни в країні. Особливо актуальною є розробка Концепції розвитку курортно-рекреаційної сфери в Запорізькій області з метою створення перспективної моделі функціонування Азовського узбережжя в межах Запорізької області Це стосується і територій, через які проходять транспортні коридори до моря,   рекреацій в ареалі р.Дніпро, інших водних басейнів, а також унікальних природних ареалів та природних заповідних територій нашого краю. Основні засади цієї Концепції вже  напрацьовані ГО ЗОТА та передані Запорізькій ОДА.

  Сьогодні в Україні формується нова туристична спільнота, що має за мету створення Національної туристичної організації, як саморегулюючого органу вітчизняної туристичної сфери та дієвого інструменту впливу на формування перспективних шляхів розвитку туризму та курортів в Україні. Багато громадських організацій, чия діяльність пов’язана з туризмом, в тому числі і ГО ЗОТА,стали учасниками Меморандуму про взаєморозуміння в сфері туризму і курортів між регіональними асоціаціями провідних туристичних регіонів та міст України, що відкриває нові, оптимістичні перспективи для туризму.

Write a comment

Comments: 0