29/09/2016 Нова виставкова зала "Запоріжжя на зламі імперій" відкрилась за ініціативи запорозьких краєзнавців

Експозиційна зала «Запоріжжя на зламі імперій. 1914 – 1921 рр.», присвячена подіям, які  відбувались на території сучасної Запорізької області в період Першої світової війни та національно-визвольних змагань .


 

Відкриття нової зали приурочене до 150-ї річниці від дня народження видатного українського державного та політичного діяча, Голови Центральної Ради Української Народної Республіки, першої у ХХ столітті незалежної Української держави, історика і організатора української науки Михайла Грушевського (1866 – 1934 рр.).

 

Нова експозиційна зала  відкрилась у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрився за сприяння членів запорозької спілки краєзнавців – Мордовського Михайла Михайловича та Шаповалова Георгія Івановича.

 

В експозиції представлено понад 220 експонатів із фондів Запорізького обласного краєзнавчого музею та приватної колекції Л. Г. Петрашина. Колектив музею висловлює подяку за надану консультативну допомогу у створені експозиції заступнику директора з наукової роботи Військово-історичного музею України (м. Київ) Я. Тинченку, кандидату історичних наук, дослідниці історії національно-визвольних змагань в Україні Т. Осташко та засновнику і голові Львівського товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» Л. Горбачу. Художньо-оформлювальні роботи по створенню нової музейної експозиції виконані фахівцями ПП «АА Тандем».  

 

   В експозиції представлені фотографії наших земляків-воїнів, зброя, екстрений випуск газети «Александровский вестник», форма солдата російської армії (реконструкція), агітаційні листівки, матеріали виборів до міської думи.

 

  Вперше в музеї представлені документи і фотографії, що висвітлюють діяльність українських органів влади та Українських січових стрільців. В експозиції форма сотника УСС Дмитра Вітовського (реконструкція). В нашому місті стрільці перебували майже два місяці. За цей час вони розгорнули широку культурно-освітню, державотворчу діяльність: викладали на курсах українську мову, займалися упорядкуванням бібліотеки «Просвіти», заснували тижневик «Січ», організовували читальні, освітні гуртки, театральні вистави. З метою вшанування полеглих запорозьких козаків 29 червня 1918 року Українські січові стрільці спільно з козаками 2-го Запорозького пішого полку встановили залізний хрест на о. Хортиця, який був освячений панотцем Миколою Мошнягою. 

  Значне місце на виставці займають матеріали присвячені діяльності селянського повстанського руху під керівництвом Нестора Махна, більшовиків та білогвардійців.

Write a comment

Comments: 0