12/05/2016 Участь спільчан у перевиданні краєзнавчої спадщини видатних дослідників Запорозького краю

Перевидання альбому фотографій з географічно-історичним нарисом "Дніпрові пороги" видатного українського історика  Дмитра Яворницького стало можливим завдяки актої участі у підготовці
членів ЗОО НСКУ  -  Максим Остапенко та Олега Власова.


Цілком природним є те, що презентація нового перевидання альбому фотографій з географічно-історичним нарисом "Дніпрові пороги" видатного українського історика, археолога, етнографа, фольклориста, письменника, дослідника історії українського козацтва Дмитра Яворницького відбулася 12 травня саме в Запоріжжі, яке навіть своєю назвою завдячує Дніпровскому Надпорожжю.

  Книгу "Дніпрові пороги" презентував її видавець і упорядник, викладач Харківського національного університету ім. Каразіна Олександр Савчук. Він висловив щиру подяку запорізьким учасникам у підготовці перевидання, серед яких члени Запорізької обласної організації Національної спілки краєзнавців -  Олег Власов і Максим Остапенко.

   Національний заповідник "Хортиця", молодшим науковим співробітником якого є Власов О., максимально сприяв підготовці ним передмови до видання і приміток, а також детальної кольорової карти-схеми порогів Дніпра.

 

     Вперше ж ця книга побачила світ у 1928 році, вдруге її (у дуже скромному вигляді) надруковано у "перестроєчному" 1988 році, а тепер на суд запорізької громадськості представлене видання третє – значно удосконалене і покращене.

       Його поява була неминучою, причому, на рівних правах – у Києві, Дніпропетровську чи Запоріжжі, але "пальму першості" перейняв Харків – мала батьківщина Яворницького, де він народився, виріс і отримав освіту: від початкової школи до історико-філологічного факультету Харківського університету.

                                                  Член комісії з історичного краєзнавства Кірілаш Л.І.

Write a comment

Comments: 0